Hopp til innholdet
Warehouse Management System

3 trin til en brugbar ROI-beregning på dit lagerstyringsprojekt

30. maj 2019

ROI-beregningen er vigtig, når virksomheder skal vælge, om vejen til forbedret lagerstyring skal gå via en udvidelse af ERP-systemet eller en investering i et dedikeret WMS.

Ofte ender beregningerne dog med at blive ubrugelige, fordi de er lavet på et forkert grundlag. Der er nemlig risiko for at begå fejl både i forhold til ”return” og ”investment”.

Derfor giver vi her 3 enkle trin til at lave en ROI-beregning på et lagerstyringsprojekt, som holder vand.

Ønskes mere information om ROI beregning på Apports WMS-løsninger læs også dette blogindlæg om fem hurtige spørgsmål om Apports ROI beregninger på Warehouse management system løsninger.

1. Lav en fair sammenligning

Først og fremmest skal man undgå at sammenligne æbler med pærer. Det lyder simpelt, men kan i praksis være svært, hvis man står med to leverandører, som ikke har skruet deres prismodel sammen på samme måde. Her går skillelinjen groft sagt mellem fast pris eller ej.

Hvis man ikke har en fast pris at lave en ROI-beregning ud fra, skal man være varsom med at konkludere for meget ud fra resultatet. Hvis prisen ændrer sig, forsvinder hele grundlaget jo.

At få en fast pris fra alle potentielle leverandører kan dog i praksis være vanskeligt, og derfor må man bede om at få detaljerede estimater, så man får så gode betingelser for at gennemskue regnestykket som muligt.

Skal I vælge et ERP-modul eller et dedikeret WMS? Få klart svar på, hvad der egner sig bedst til jer i vores gratis guide. Download e-bogen her.

2. Husk de relaterede udgifter

Når man regner sammen på, hvad et projekt koster, er det vigtigt at huske de relaterede udgifter, som projektet fører med sig. Det gælder både de faste udgifter til eksempelvis hardware og servere, som er relativt enkle at stille op.

Det er straks værre med de ikke-faste poster, hvor integration til ERP-systemet er den vigtigste. Kan man ikke få en fast pris her, er det en god idé at lægge en buffer ind, da erfaringen viser, at der ofte opstår uforudsete udfordringer her.

Vælger man at opgradere sit ERP-system til en udvidet lagerstyringsfunktion, skal man også være opmærksom på, at det kan påvirke de øvrige funktioner i ERP-systemet, og det er derfor vigtigt at medregne udgifter til tilretning af den øvrige del af ERP-systemet

3. Mål gevinsten på en enkel måde

Investeringen er dog kun én side af sagen – gevinsten er mindst lige så interessant at forholde sig til, da det jo er den, der definerer, hvornår investeringen er betalt hjem – ROI.

Her er det vigtigt at holde udregningen så enkel som muligt. Udvælg de væsentlige forudsætninger, og fokuser på dem. Det kunne eksempelvis være:

  • 1. Antal timer der bruges på pluk, i varemodtagelse, osv.
  • 2. Lønomkostninger for lagermedarbejderne, inkl. sociale omkostninger.
  • 3. Brug af vikarer.

Ud fra de tal vil man kunne vurdere, om der vil være den ønskede ROI på projektet. Et WMS-projekt giver forbedringer på mange flere områder, men vi anbefaler alligevel, at man alene fokuserer på, hvad man kan spare af lønkroner ved at indføre et WMS.

Et sådant projekt skal isoleret set på lønbudgettet kunne give en god ROI.